Friday, April 3, 2009

Simple things

This is a common salt you can find in French kitchens.
In this little restaurant downtown it's part of the Table Design...
Can you find ,where you find out, this was not taken in France?..
Here the forks are set facing up and not down .

Ces charmantes petites salieres!! font partie de la decoration de table
dans ce petit restaurant Français du bas de Manhattan.
Pouvez vous trouver le petit detail qui indique
que cette photo a bien ete prise a New York ?
Les fourchettes ici sont placees sur la table les dents vers le haut.

I wish you an Excellent Week end.

27 comments:

Olivier April 3, 2009 at 12:26 AM  

en ouvrant ton blog, j'avais l'impression de rentrer dans une eglise (remarque un bon restaurant....) la lumiere sur les bougies superbes. Je n'aurais jamais trouve le detail qui tue sur NYC...Bon Weekend

Kim April 3, 2009 at 1:21 AM  

Such a warm and quiet atmosphere you've captured in this serene scene of candle-lit tables, Marie-Noyel. I'd love to dine with you there. Restaurants out here have begun serving specialty salts in small bowls when they serve bread with olive oil. Some menus explain a variety of different salts that are offered, where they come from and their qualities. That's a bit much for me. But I think the commonly used brand of french salt in its container on the table is a charming idea.
-Kim

les loups April 3, 2009 at 1:34 AM  

Nous pensions que les baleines se baladaient sur une ligne nord/sud mais il semble que certaines d'entre elles aient choisi la promenade est/ouest ...

lyliane April 3, 2009 at 2:04 AM  

Sur les boîtes de sel c'est imprimé en anglais. L'ambiance est feutrée mais pour manger j'aime voir ce qu'il y a dans mon assiette.

Bergson April 3, 2009 at 2:13 AM  

On mange salé à voir la taille des salière.
J'espère que l'addition ne l'ai pas

claude April 3, 2009 at 2:45 AM  

C'est "les Dents de la Mer" ce resto ! Avec la fourchette et la baleine ! Bon wouik Marie Noyale !

Rakesh Vanamali April 3, 2009 at 2:56 AM  

Great shot! I like the lighting and the subtle colours! Also the arrangement itself looks great!

Babzy April 3, 2009 at 2:58 AM  

je cherchais les salières ... le détail je n'aurais pas su , mais dans un resto français on n'aurait pas la boîte de sel sur la table , mais ici ça fait sans doute très french !!Bon Week end :)

Chuck Pefley April 3, 2009 at 3:05 AM  

Simple and quite lovely and inviting. Didn't realize the difference in fork placement. Have a good weekend -:)

Catherine April 3, 2009 at 3:08 AM  

Comme à la maison, format familial. Il manque juste la moutarde pour remplacer le ketchup.
Une vraie trouvaille.

Bibi April 3, 2009 at 4:28 AM  

J'ai dabord cru que "Baleine" etait un drole de nom pour un vin... D'accord pour les fourchettes...et j'aimerais aussi avoir une belle nappe blanche.

hpy April 3, 2009 at 6:13 AM  

A priori on dresse le couvert ainsi même dans les restaurants en France, car les dents pourraient trop user la nappe (quand il y en a). Je suis comme d'autres un peu étonnée de voir la Baleine sur la table en si grand format. Bon weekend!

Nazzareno April 3, 2009 at 7:10 AM  

l'unique indice est celui du manque de la nappe sur la table (la fourchette est dans la même position que nous employons en Italie).
Good weekend.

JM April 3, 2009 at 8:16 AM  

Simple things make wonderful compositions, like this one!
Forks are also set facing up here.

Jacob April 3, 2009 at 7:15 PM  

Tis too much of a puzzle, so I'll just have to enjoy your quite beautiful composition!

PJ April 3, 2009 at 11:53 PM  

I lived in France as a child and it was many years before I didn't eat meat with my fork held in my left hand, tines down. Thanks for the memory and you have a wonderful weekend as well.

Cezar and Léia April 4, 2009 at 8:43 AM  

Wonderful place!
Léia

Juergen Kuehn April 4, 2009 at 1:26 PM  

I feel invited to take place and study the menue. Great ambiente there.
You captured a pleasant feeling of warmth.

Abe Lincoln April 5, 2009 at 6:54 AM  

For people only. I wonder if they think of everything -- pans of milk for stray cats? It is such a beautiful setting.

Virginia April 5, 2009 at 9:53 PM  

M-N,
I am trying to learn to eat "French style" but it's hard!
I want to be a good "touriste" when I visit next! Your photo is just so lovely with the warm golden tones I so love.
V

Tash April 6, 2009 at 1:49 AM  

I've forgotten how to set a table in the European manner (not so good at setting one in any manner these days). Such an inviting photo for an intimate dinner, even with the tables so close by. Must be the cozy, low light atmosphere. I found Baleine sea-salt on Amazon.com of all places. http://www.amazon.com/Baleine-Sea-Salt-pkgs/dp/B0008IT46A
Thx for a great cultural lesson too.

Cergie April 6, 2009 at 4:03 AM  

C'est marin euh marrant le coup de la salière....
Cela me rappelle un restau à Bordeaux appelé "les ploucs" du coup ils utilisaient tous les poncifs : les serveurs avec gilet et bérets (mais pas des sabots tout de même) ; de la paille par terre ; les verres pour le vin énormes style verre à bière...
Un détail pour faire le tri entre anglophones et francophones lorsqu'il y a des convives : les mains sur ou sous la table. Difficile de tout avoir sous contrôle !

Kelly April 6, 2009 at 1:29 PM  

Just beautiful! The candlelight is lovely!

namaki April 9, 2009 at 12:31 PM  

"la Baleine" !!! ces salières doivent raviver les souvenirs d'enfance de plus d'un(e) ;-)

slim April 11, 2009 at 9:13 PM  

You've captured great atmosphere here, M-N. I didn't know that the fork faces with its tines down in France . . . the things we learn from our CDP bloggers. Merci!

Squirrel April 14, 2009 at 4:54 AM  

you just want to sit down inside the photo. I'm glad we can easily find that brand of salt here now--I used to bring it back from France in the olden days.

• Eliane • April 17, 2009 at 10:56 PM  

Petites salières, petites salières... c'est vite dit! Sont plutôt grands, ces paquets de sel. J'en ai dans ma cuisine, tiens!
Bon weekend!

Il y a aussi..There is also...

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